РЕГИОНАЛНИ ИГРИ ПО ФУТБОЛ И НАРОДНА ТОПКА‘2019 – РЕЗУЛТАТИ ОТ СМОЛЯН

На 19 април 2019 в двора на 2-ро ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ в Смолян се проведе четвъртият от серията турнири по футбол и народна топка в рамките на Европейската футболна седмица на Спешъл Олимпикс‘2019.

За шестнадесета поредна година в рамките на инициативата ДА ИГРАЕМ ЗАЕДНО! в периода от 16 април до 30 май 2019 Спешъл Олимпикс България, под патронажа на Министъра на младежта и спорта и партньорството на Министерството на образованието и науката, съвместно с Българския футболен съюз, Федерация Народна топка България, Българския съюз по физкултура и спорт, фондация „ПроСпорт“, организира спортни празници по футбол и народна топка.

Турнирът в Смолян се проведе с партньорството на община Смолян, Регионално управление на образованието – Смолян, ОД МВР – Смолян, 2-ро ОУ „Асен Златаров“ и хотел „Плаза“ – Смолян.

Шест обединени отбора от близо 50 деца с и без интелектуални затруднения  взеха участие в спортния прaзник в Смолян – от 2-ро ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“, 4-то ОУ „Стою Шишков“ и ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Смилян.

Регионалните игри по футбол и народна топка в Смолян бяха тържествено открити с факелно шествие и запалването на Огъня на надеждата – символ на приобщаващата сила на спорта. Директорът на ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ Николай Колев приветства участниците в Регионалния празник в Смолян. Приветствие към участниците отправиха секретарят на община Смолян Момчил Николов и началника на РУО – Смолян Мария Семерджиева.

„Смолян е един от първите градове, който домакинства инициативата ДА ИГРАЕМ ЗАЕДНО! Тук имаме приятели, партньори  съмишленици“, каза Емил Иванов, спортен администратор на Спешъл Олимпикс България.

Специални гости на турнира в Смолян бяха атлетите Харис Хаджиев и Николай Бърдев. Харис завоюва златен медал по плуване на Световните игри на Спешъл Олимпикс в Абу Даби‘2019, а Николай стана четвърти в света по силов трибой.

„Като шампион на Спешъл Олимпикс, подкрепям всяка инициатива за развитие и приобщаване чрез спорт. Това е шанс, който не всеки може да има“, сподели Харис Хаджиев.

„Искаме с нашия пример да покажем, че победата е възможна – трябва само вяра и труд“, пък сподели Николай Бърдев.

Двамата атлети, медалисти от Световните игри в Абу Даби участваха в церемонията по награждаване, като връчиха медали на участниците.

Първи във футболната надпревара се класира отборът на училището-домакин  „Проф. д-р Асен Златаров“, втори бе отборът на ОУ „Стою Шишков“, трети – ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Смилян.

В народната топка първи се класира отборът на ОУ „Стою Шишков“, на второ – отборът на ОУ „Проф. д-р Асен Златаров“ и на трето –  отборът на ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – с. Смилян.

Отборите по народна топка играха с нови топки, благодарение на Федерция Народна топка България. Новите топки са много леки и по-безопасни. Това прави играта с тях по-лесна и забавна за всички.

Акцент в игрите тази година е развитието на футбола и за жени с подкрепата на програма ЕРАЗЪМ+ на Европейския съюз.

Всички момичета – участници в регионалните игри се включиха в иновативното състезание по индивидуални футболни умения – дриблиране с топка, стрелба с топка, бягане и удар с топка.

Целта на регионалните спортни празници е да се насърчи приобщаването и толерантността между децата, а образователните институции – да предложат нови възможности за децата да играят заедно. В промоционалните спортни празници ще вземат участие над 60 смесени отбори на младежи с и без интелектуални затруднения.

Календар на Регионалните игри‘2019:

16 април 2019  (вторник), Бургас – Регионален спортен празник по футбол и народна топка. Място – Спортен комплекс “Изгрев“

17 април 2019  (сряда), Хасково – Регионален спортен празник по футбол и народна топка. Място – Комплекс „Фантазия“ парк Кенана

18 април 2019  (четвъртък), Пловдив – Регионален спортен празник по футбол и народна топка. Място – Спортен комплекс “  Гребен канал

19 април 2019  (петък), Смолян – Регионален спортен празник по футбол и народна топка. Място – ОУ „Асен Златоров“

22 април 2019  (понеделник), Велико Търново – Регионален спортен празник по футбол и народна топка. Място – Света гора.

23 април 2019 (вторник), Разград – Регионален спортен празник по футбол и народна топка. Място – СОУ „Васил Левски“

24 април 2019 (сряда), Добрич – Регионален спортен празник по футбол и народна топка. Място – Спортна площадка в Изида

25 април 2019 (четвъртък), Враца – Регионален спортен празник по футбол и народна топка. Място – Обществен парк „Хижата“

28 май 2019 (вторник), София – Регионален спортен празник по футбол и народна топка. Национален форум „Млади атлети“ –  Място – НСА „Васил Левски“

 

Резултати и снимки от проведените турнири – на Фейсбук страницата на Спешъл Олимпикс България: https://www.facebook.com/sobulgaria/.

Регионалните спортни празници през 2019 са в рамките на кампанията ДА БЪДЕМ ЗАЕДНО!, в подкрепа на българското участие в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Абу Даби през март 2019. Атлетите на Спешъл Олимпикс Бългрия на възраст от 14 до 42 години се състезаваха в 7 спортa – лека атлетика, бадминтон, плуване, боче, силов трибой, тенис и конна езда и завоюваха 19 медала и десетки отличия. Всичко за кампанията на WWW.FAN.BG

Регионалните игри са част от кампанията БЯЛ КАРТОН – символ на спорта за развитие и мир: WWW.FAN.BG/BIAL-KARTON/.

Мисията на Спешъл Олимпикс е  да организира целогодишно спортно-състезателна дейност в различни Олимпийски спортове за деца и възрастни с интелектуални затруднения, като им предоставя устойчиви възможности за развитие на тяхната физическа култура, да проявяват смелост, да изпитват радост, както и да осигури възможност да споделят дарбите и уменията си със своите семейства, своите връстници и общности.

Leave a Reply