СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ ОТБЕЛЯЗВА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ С УЧАСТИЕ В НОВА ДИГИТАЛНА ИНИЦИАТИВА

3 декември 2021, София

За да отбележим Световния ден на хората с увреждания, Спешъл Олимпикс стартираме нова платформа, която насърчава нашите атлети с интелектуални затруднения да бъдат видими, да бъдат чути и да се завърнат безопасно на спортното игрище. Дигиталната платформа ЛИЦАТА НА БАСКЕТБОЛА (https://facesofbasketball.com/) е уникална инициатива, която дава възможност за тези, които могат да се срещнат и да се състезават и за тези, които не могат.

Хората с интелектуални затруднения страдат в пандемията. За 12 месеца Спешъл Олимпикс загубихме достъп до 2.5 милиона атлети. Атлетите с интелектуални затруднения водят битка за оцеляване срещу вирус, който е ШЕСТ пъти по-опасен за тях, отколкото за всички останали (според проучване от 2021, публикувано в New England Journal of Medicine).

Мнозината, които дълго време се бориха за видимост, бяха принудени от пандемията да се върнат в постоянна изолация. Милиони, които разчитат на Спешъл Олимпикс, загубиха достъп до нас. И тъй като вирусът не престана да се разпространява и да мутира, все още мнозина са в изолация и невидимост.

Но Спешъл Олимпикс се борим за нашите атлети.

„Днес, на Международния ден на хората с увреждания, е по-важно от всякога да си припомним, че пандемията COVID задълбочи изолацията и маргинализацията на нашите атлети с интелектуални затруднения в световен мащаб. Мнозина са загубили жизненоважна връзка със спорта, който осигурява равни възможности за участие. Платформата ЛИЦАТА НА БАСКЕТБОЛА е ключова за повторно ангажиране на атлетите по начин, който е безопасен, устойчив и забавен, смесващ физическа игра с виртуална връзка“, споделя президентът и управляващ диеректор на Спешъл Олимпикс Европа/Евразия Дейвид Еванджелиста.

ЛИЦАТА НА БАСКЕТБОЛА https://facesofbasketball.com/ дава възможност на атлетите, които не могат да присъстват на състезания, да следят тренировъчни видеоклипове, създадени от програмите на Спешъл Олимпикс в Белгия, Италия и Румъния. Порталът предоставя онлайн витрина за 200+ събития на Спешъл Олимпикс, които се провеждат безопасно в Европа. Всеки играч, треньор или привърженик може да покаже своето съпричастие като създаде персонализирана карта #FacesofFootball в „Залата на славата“ и я сподели в социалните медии: Вижте как: https://prosport-bg.net/ebw-2021-faces-of-basketball/.

СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ е част от инициативата като към момента атлети, треньори и фенове от страната са публикували близо 100 картона в „Залата на славата“: https://facesofbasketball.com/league-table.  Вдъхновяващи събития и снимки от провежданите в България от училища, детски градини и ресурсни центрове инициативи в рамките на Европейската баскетболна седмица на Спешъл Олимпикс‘2021 също са част от платформата.

Мисията на Спешъл Олимпикс е  да организира целогодишно спортно-състезателна дейност в различни Олимпийски спортове за деца и възрастни с интелектуални затруднения, като им предоставя устойчиви възможности за развитие на тяхната физическа култура, да проявяват смелост, да изпитват радост, както и да осигури възможност да споделят дарбите и уменията си със своите семейства, своите връстници и общности.

Leave a Reply