„БЪДИ АКТИВЕН“ 2018

Класираните участници в конкурса на Спешъл Олимпикс България в рамките на Европейската седмица на спорта‘2018

Дванадесет учебни заведения и детски градини от Стара Загора, Плевен, Добрич, Нова Загора, Троян, Разград, Гоце Делчев, Смолян и селата Златар, Крепча Драгиново и Медичка се включиха  в конкурса на Спешъл Олимпикс България за спортно събитие с най-активно участие на деца и младежи с интелектуално затруднения в рамките на кампанията „БЪДИ АКТИВЕН“ #BE ACTIVE по повод Европейската седмица на спорта‘2018.

В периода 23 – 30 септември 2018 се проведоха следните инициативи:

„Патиланска европеада“ в детска градина №68″Патиланско царство” – Стара Загора

Чрез провеждане на „Патиланска европеада“, съвместно с община Стара Загора, деца,  родители, учители и треньори стават съпричастни към проблемите на семействата на деца със специални образователни потребности. Инициативата се провежда в няколко етапа, включително едногодишни тренировки по: футбол, бягане, скачане дълъг скок, хокей на трева, спортен риболов, гимнастика, спортно катерене. Община Стара Загора съдейства за посещение  на конната база  и  възможност за безплатна тренировка  на децата със специални образователни потребности. „Патиланска европеада“ е открита с фанфарна музика, съчетания на мажоретен състав и художествена гимнастика, следван от парад на спортиста, състезания и награждаване на всички отбори с купи, награди и грамоти. Родители и спортисти са  помощници на децата от ресурсната група, като жури, рефери и подгряваща агитка.

Детска градина „Теменуга“ – Плевен

Провеждайки спортен празник „Спортуваме заедно“ със серия от спортни игри, детска градина „Теменуга“ в Плевен показва как спортът приобщава и формира двигателни умения, координация, чувство за ритъм и познавателно отношение на децата със специални образователни потребности.

Децата играят, забавляват се и учат чрез „Смели шофьори“, „На излет“, „Парашут“, „Вземи и подай“, „Да нахраним мечо“ и „Футболисти“.

ДГ №43 „Пинокио”-Варна

На 03.Х.2018 230 деца, родители и учители спортуваха активно в двора на детска градина „Пинокио”. Чрез организираният вело-хепънинг „ Бъди активен с колело” за пета поредна година те се присъединяват към инициативите посветени на Европейската седмица на спорта`2018 под надслов „БЪДИ АКТИВЕН”. Условията са: всички деца да отидат на детска градина с колеле и тротинетки. А след това с атрактивна програма, включваща аеробика, майсторско каране на велосипеди, тротинетки и ролери, скачане на батут, музика, танци и много настроение децата показват, че обичат да спортуват всеки ден.

Основно училище ,,Иван Хаджийски ” – Троян

В основно училище,,Иван Хаджийски“ в Троян са наистина активни – провеждат турнир по народна топка, урок по приложно колоездене, комбинирайки любим спорт на децата с правилата за безопасно движение по улиците. А с организирането на плогинг кампания показаха как спортът добавя стойност – тичайки в спортни екипи, децата събраха отпадъци, изхвърлени в гората.

Основно училище “Отец Паисий” – Разград

На 28.09.2018 в ОУ “Отец Паисий” в Разград се проведе Европейски ден на спорта. Участваха всички ученици от училище и педагогически персонал. Проведоха се срещи по футбол, бадминтон и народна топка.

 Професионална гимназия по механизация на селското стопанство „Пейо Кр. Яворов“ гр. Гоце Делчев

На 01.10.2018г. се проведе състезание по тенис на маса. Учениците с интелектуални затруднения се включиха с голям ентусиазъм и желание. Доста силен интерес имаше от страна на другите ученици и преподаватели. Победител в турнира стана ученикът Георги Марков от   IX “а” клас.

Център за специална образователна подкрепа – Добрич

На 01.10.2018г. се проведе състезание по тенис на маса. Учениците с интелектуални затруднения се включиха с голям ентусиазъм и желание. Доста силен интерес имаше от страна на другите ученици и преподаватели. Победител в турнира стана ученикът Георги Марков от   IX “а” клас.

Център за специална образователна подкрепа – Добрич

В ЦСОП “Ак. Тодор Самодумов” в Нова Загора отбелязаха Европейския ден на спорта на 28.09.2018 , като част от учениците взеха активно участие в игри на народна топка, стрелба в кош, бягане с препятствия и др.

Основно училище “Стою Шишков“- гр.Смолян

Основно училище “Стою Шишков“- гр.Смолян  отбелязаха Европейската седмица на спорта‘2018 със щафетни игри, организирани от ресурсните учители.

Средно училище “Методий Драгинов” – с. Драгиново, община Велинград, област Пазарджик

СУ”Методий Драгинов” с. Драгиново проведе събитие  на 28.09.2018г.- Бъди активен, като  се включиха 22 ученика със СОП от 25 за цялото училище, заедно със пет родители и своите ресурсни учители. Проведоха се щафетни игри за начален етап и футболна среща между третите и четвъртите класове. Учениците със СОП , заедно със своите родители и учители , направиха постер и изписаха логото на БЪДИ АКТИВЕН, след което се включиха във  ФЛАШМОБ  и изиграха  ПРАВО БЪЛГАРСКО ХОРО ОПИСВАЙКИ ОЛИМПИЙСКИТЕ КРЪГОВЕ.Завършиха с демонстративни срещи по футбол и волейбол заедно със своите връстници от прогимназиален и гимназиален етап.

Основно училище „Христо Ботев“ с. Златар, община Велики Преслав, област Шумен

В ОУ „Христо Ботев“ се проведе “Европейски ден на спорта“ с деца с интелектуални затруднения на 03.10.2018г. В рамките на 60 мин.учениците в нашето училище, които са 10 на брои, но 7 от тях участваха в кросово бягане,ОРУ с топки,жонглиране с топка,щафетни игри и СПИ „Народна топка“.Мероприятието се проведи под ръководството на учителя по ФВС и ресурсен учител.Децата бяха много щастливи,че се отдели един специален час за тях.

Представители на събитието, класирано на първо място, ще бъдат поканени за официалното изпращане 7 март 2019 на Националната делегация на Спешъл Олимпикс България за Световните Игри на Спешъл Олимпикс.

 

БЪДЕТЕ АКТИВНИ!

Leave a Reply