РЕГИОНАЛНИ ИГРИ ПО ФУТБОЛ И НАРОДНА ТОПКА‘2019 – РЕЗУЛТАТИ ОТ БУРГАС

На 16 април 2019 в Бургас се проведе първият от серията турнири по футбол и народна топка в рамките на Европейската футболна седмица на Спешъл Олимпикс‘2019.

За шестнадесета поредна година в рамките на инициативата ДА ИГРАЕМ ЗАЕДНО! в периода от 16 април до 30 май 2019 Спешъл Олимпикс България, под патронажа на Министъра на младежта и спорта и партньорството на Министерството на образованието и науката, съвместно с Българския футболен съюз, Федерация Народна топка България, Българския съюз по физкултура и спорт, фондация „ПроСпорт“, организира спортни празници по футбол и народна топка. Турнирът във Враца се провежда в партньорство с Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Враца, с подкрепата на Община Враца.

Пет обединени отбора на деца с и без интелектуални затруднения  взеха участие в спортния прaзник в Бургас.

Специален гост на турнира в Бургас бе атлетът Пламен Корсев, който завоюва бронзов медал в дисциплината дълъг скок в леката атлетика на Световните игри на Спешъл Олимпикс в Абу Даби‘2019.

„За мен е радост да се включа в организацията и провеждането на Регионалните игри в родния ми град. Пожелавам на всеки да постигне моя успех!“, сподели Пламен Корсев.

Първи във футболната надпревара се класира отборът на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Бургас. За второто място в турнира на Спешъл Олимпикс България се пребори обединеният отбор на Ресурсен център – Бургас и СУ „Васил Левски“ – с. Горно езерово. Трети в надпреварата остана отборът на СУ „Кирил и Методий“ – Карнобат.

В народната топка първи се класира отборът на СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Бургас, а на второ – отборът на СУ „Васил Левски“ – с. Горно езерово. Отборите по народна топка играха с нови топки, благодарение на Федерция народна топка – България.

„Новите топки са много леки и по-безопасни. Това прави играта с тях по-лесна и забавна за всички“, подчерта Емил Иванов, спортен администратор на Спешъл Олимпикс България.

Всички момичета – участници в регионалните игри се включиха в иновативното състезание по индивидуални футболни умения – дриблиране с топка, стрелба с топка и бягане и удар с топка.

Акцент в игрите тази година е развитието на футбола и за жени с подкрепата на програма ЕРАЗЪМ+ на Европейския съюз. Началото е обещаващо. Всички са много заинтригувани и позитивно настроени към инициативата“, сподели Емил Иванов непосредствено след турнира в Бургас.

Целта на регионалните спортни празници е да се насърчи приобщаването и толерантността между децата, а образователните институции – да предложат нови възможности за децата да играят заедно. В промоционалните спортни празници взеха участие над 60 смесени отбори на младежи с и без интелектуални затруднения.

Регионалните спортни празници през 2019 са в рамките на кампанията ДА БЪДЕМ ЗАЕДНО!, в подкрепа на българското участие в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Абу Даби през март 2019. Атлетите на Спешъл Олимпикс Бългрия на възраст от 14 до 42 години се състезаваха в 7 спортa – лека атлетика, бадминтон, плуване, боче, силов трибой, тенис и конна езда и завоюваха 19 медала и десетки отличия. Всичко за кампанията на WWW.FAN.BG

Регионалните игри са част от кампанията БЯЛ КАРТОН – символ на спорта за развитие и мир: WWW.FAN.BG/BIAL-KARTON/.

Мисията на Спешъл Олимпикс е  да организира целогодишно спортно-състезателна дейност в различни Олимпийски спортове за деца и възрастни с интелектуални затруднения, като им предоставя устойчиви възможности за развитие на тяхната физическа култура, да проявяват смелост, да изпитват радост, както и да осигури възможност да споделят дарбите и уменията си със своите семейства, своите връстници и общности.

За контакт:

За Регионалните игри’2019 – Емил Иванов – Спортен администратор на Спешъл Олимпикс България тел. 0888 676 066, тел./факс 02 98 666 91, ел. поща: emil@prosport-bg.net

За националната кампания „ДА БЪДЕМ ЗАЕДНО“ – Диана Банчева – Програмен координатор на Спешъл Олимпикс България тел. 0885 321 361, ел. поща: diana@sreda.net

Leave a Reply