РЕГИОНАЛНИ ИГРИ ПО ФУТБОЛ И НАРОДНА ТОПКА‘2019 – РЕЗУЛТАТИ ОТ ХАСКОВО

На 17 април 2019 в Хасково се проведе вторият от серията турнири по футбол и народна топка в рамките на Европейската футболна седмица на Спешъл Олимпикс‘2019.

За шестнадесета поредна година в рамките на инициативата ДА ИГРАЕМ ЗАЕДНО! в периода от 16 април до 30 май 2019 Спешъл Олимпикс България, под патронажа на Министъра на младежта и спорта и партньорството на Министерството на образованието и науката, съвместно с Българския футболен съюз, Федерация Народна топка България, Българския съюз по физкултура и спорт, фондация „ПроСпорт“, организира спортни празници по футбол и народна топка. Турнирът във Враца се провежда в партньорство с Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Враца, с подкрепата на Община Враца.

Единадесет обединени отбора на деца с и без интелектуални затруднения от Регионален център – Хасково, ОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – Хасково, ОУ „Св. Иван Рилски“ – Хасково, ЦСОП „Стефан Василев“ – Свиленград, I-во ОУ „Иван Вазов“ – Свиленград, ЦСОП „П. Р. Славейков“ – Харманли, ОУ „Иван Вазов“ – Харманли, ОУ „Пенчо Славейков“ – Димитровград, СУ „Паисий Хилендарски“ – Хасково, ОУ „Св. Климент Охридски“ – Хасково, ОУ „Христо Смирненски“ – Хасково взеха участие в спортния прaзник в Хасково.

Кметът на Хасково Добри Беливанов откри Регионалните игри в града и приветства участниците с добре дошли за пореден път на терена в парк „Кенана“.

„Пожелавам на всички да спечелите първото място“, пожела Светла Йотова, директор на Регионален център за подкрепа на приобщаващото образование – Хасково.

Спортният празник започна с изричането на клетвата на Спешъл Олимпикс от близо 100 участника: „Нека победя. Ако не успея, нека бъда смел в опита!“

В Първа дивизия във футболната надпревара първи се класира отборът на ЦСОП „Стефан Василев“ – Свиленград. За второто място в дивизията се пребори отборът на Регионален център – Хасково. Трети бе отборът на ОУ „Пенчо Славейков“ – Димитровград.

Класирането във Втората дивизия бе: първо място за обединеният отбор на ОУ „Св. Климент Охридски“ – Хасково и ОУ „Христо Смирненски“ – Хасково, второ място за ЦСОП „П. Р. Славейков“ – Харманли и трето място за СУ „Паисий Хилендарски“ – Хасково.

В народната топка първи в Първа дивизия се класира отборът на ЦСОП „П. Р. Славейков“ – Харманли, на второ – отборът на Регионален център – Хасково, и на трето – ОУ „Пенчо Славейков“ – Димитровград.

Във Втората дивизия първи са отборът на ЦСОП „Стефан Василев“ – Свиленград, а на второ – обединеният отбор на ОУ „Св. Климент Охридски“ – Хасково, ОУ „Христо Смирненски“ – Хасково. Отборите по народна топка играха с нови топки, благодарение на Федерция народна топка – България.

„Новите топки са много леки и по-безопасни. Това прави играта с тях по-лесна и забавна за всички“, подчерта Емил Иванов, спортен администратор на Спешъл Олимпикс България.

Всички момичета – участници в регионалните игри се включиха в иновативното състезание по индивидуални футболни умения – дриблиране с топка, стрелба с топка и бягане и удар с топка.

Акцент в игрите тази година е развитието на футбола и за жени с подкрепата на програма ЕРАЗЪМ+ на Европейския съюз. Днес имаше много участници. Показаха изключителни резултати. Началото е обещаващо“, сподели Емил Иванов непосредствено след турнира в Бургас.

 

Целта на регионалните спортни празници е да се насърчи приобщаването и толерантността между децата, а образователните институции – да предложат нови възможности за децата да играят заедно. В промоционалните спортни празници взеха участие над 60 смесени отбори на младежи с и без интелектуални затруднения.

Регионалните спортни празници през 2019 са в рамките на кампанията ДА БЪДЕМ ЗАЕДНО!, в подкрепа на българското участие в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Абу Даби през март 2019. Атлетите на Спешъл Олимпикс Бългрия на възраст от 14 до 42 години се състезаваха в 7 спортa – лека атлетика, бадминтон, плуване, боче, силов трибой, тенис и конна езда и завоюваха 19 медала и десетки отличия. Всичко за кампанията на WWW.FAN.BG

Регионалните игри са част от кампанията БЯЛ КАРТОН – символ на спорта за развитие и мир: WWW.FAN.BG/BIAL-KARTON/.

Мисията на Спешъл Олимпикс е  да организира целогодишно спортно-състезателна дейност в различни Олимпийски спортове за деца и възрастни с интелектуални затруднения, като им предоставя устойчиви възможности за развитие на тяхната физическа култура, да проявяват смелост, да изпитват радост, както и да осигури възможност да споделят дарбите и уменията си със своите семейства, своите връстници и общности.

За контакт:

За Регионалните игри’2019 – Емил Иванов – Спортен администратор на Спешъл Олимпикс България тел. 0888 676 066, тел./факс 02 98 666 91, ел. поща: emil@prosport-bg.net

За националната кампания „ДА БЪДЕМ ЗАЕДНО“ – Диана Банчева – Програмен координатор на Спешъл Олимпикс България тел. 0885 321 361, ел. поща: diana@sreda.net

Leave a Reply