ТУРНИР ПО ФУТБОЛ ЗА МОМИЧЕТА – В РАМКИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКА СЕДМИЦА НА ФУТБОЛА ЗА ЖЕНИ’2019

ТРЕНЬОРИ, ФУТБОЛИСТИ, АТЛЕТИ И ТЕХНИТЕ ПАРТНЬОРИ В ПОДКРЕПА НА ФУТБОЛА ЗА ЖЕНИ В РАМКИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКАТА ФУТБОЛНА СЕДМИЦА НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС

На 29 май 2019 в Национална спортна академия „Васил Левски“ в София Спешъл Олимпикс България организира национален празник по футбол за деца с интелектуални затруднения и техни партньори без такива. 40 деца от столични училища взеха участие в турнира, който се провежда в рамките на Европейската седмица на футбола за жени на Спешъл Олимпикс под надслов ПОДКРЕПИ МОМИЧЕТАТА!, подкрепена от програма Еразъм + на ЕС.

Турнирът в София бе открит с официална церемония.

„Тази година Регионалните игри на Спешъл Олимпикс България са посветени на футбола за момичета. През настоящата седмица отбелязваме точно това – Европейската седмица на футбола за жени. Това се случва едновременно в 20 държави на Европейския съюз. Именно от НСА, които са любезни домакини на днешното събитие, започна женския футбол в България. Тук тренират едни от най-елитните наши футболистки“, откри церемонията д-р Христо Христозов, национален директор на Спешъл Олимпикс България.

Проф. Николай Изов, заметник ректор на Националната спортна академия се обърна към участниците: „За мен и цялата академична общност на НСА е истинско удоволствие и чест да бъдем домакини на семинара за обучение на треньори. Академията винаги е подкрепяла и ще подкрепя и завбъдеще тези дейности, не само със своя капацитет, а и с материалната база. Пожелавам успех на всички участници. Да има fairplay, да спазвате правилата, и да се представите достойно“.

„За мен е удоволствие да ви поздравя в този прекрасен слънчев ден в НСА и да ви пожелая да спечелят най-добрите“, каза проф. Кирил Андонов, помощник-ректор на НСА по време на церемонията.

„За мен като жена е привилегия да присъствам на такъв женски турнир. Поздравявам ви от името на Зонта клуб „Света София“. Зонта е една от най-старите дамски организации, подкрепяща женски инициативи в различни сфери, и когато виждаме такива събития, разбираме защо сме го правили вече 100 години. Това, което Спешъл Олимпикс прави е много важно“, сподели Росина Тодорова, президент на клуб Зонта „Света София“.

Успех на всички състезатели пожела и инж. Храбър Натов, председател на Спешъл Олимпикс България.

„Пожелавам да се забавляваме! Нека най-добрите победят! Да бъдем заедно!“, призова Виктор Христов, представител на атлетите в управителния съвет на Спешъл Олимпикс България.

Доц. Стефка Джобова, спортен директор на Спешъл Олимпикс България припомни клетвата на Спешъл Олимпикс, с която вече 50 години започват всички спортни събития на глобалното движение, чиято цел е да осигурва възможности за приобщаване чрез спорт а хора с интелектуални затруднения, и покани всички участници да я повторят:

Нека да спечеля. Ако не успя, нека бъда смел в опита си!

Старт на игрите даде Емил Иванов, дългогодишен организатор на Регионалните игри на Спешъл Олимпикс България.

В турнира по футбол участие взеха деца и младежи от Дом за възрастни хора с умствена изостаналост, гр. Баня, ЧОУ „Джани Родари“ – София, 73то СУ „Владислав Граматик“ – София, Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография – София и атлети на Спешъл Олимпикс България.

Резултатите от оспорваната, но изключително спортсменска игра на терена са:

I.Девизия

1-во място – Отбор 1 от Дом за възрастни хора с умствена изостаналост, гр. Баня. Капитан на отбора бе Храбър Натов – атлет на Спешъл Олимпикс България, медалист от Световните игри в Шанхай‘2007 и Абу Даби‘2019

2-ро място – Отбор 2 от Дом за възрастни хора с умствена изостаналост, гр. Баня

 

II.Девизия

1-во мястоОтбор 1 от ЧОУ „Джани Родари“ – София

2-ро място – Отбор 2 от ЧОУ „Джани Родари“ – София

 

III.Девизия

1-во място – Отбор на Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография

2-ро място Отбор 1 от 73то СУ „Владислав Граматик“ – София

3-то място – Отбор 2 от 73то СУ „Владислав Граматик“ – София

За пръв път не проведена оценка на индивидуалните умения на всички момичета, участници в състезанието. Те бяха оценявани за време и техника при изпълнението на дриблиране с топка, стрелба с топка и бягане и удар с топка. Най-добри резултати показаха:

Първа – с 230 точки бе Лара Стоянова от Националната професионална гимназия по полиграфия и фотография – София.

Мариета Габровска, Теодора Чапарова и Сара Гаджоли от ЧОУ „Джани Родари“ – София с 220 точки, следвани от Мая Каназирева и Александра Василева – също от ЧОУ „Джани Родари“ – София.

Със 185 точки се класираха участничките от гр. Баня – Калина Захариева, Павлина Урдарска и Анета Христова.

Рефери, съдии, наблюдатели и оценители на турнира и индивидуалните умения бяха участниците в обучителния семинар на Спешъл Олимпикс България на тема „Нови футболни умения“, който се проведе на 28 и 29 май в НСА „Васил Левски“ – София.

Целта на семинара беше да се обмени опит в областта на футболните умения, нови практики и методи за използване на футбола като средство за интеграция и реализация на потенциал от хора със специални потребности. Теми на семинара бяха „Интегрирани спортове“,        „Практически модели за адаптации“,  „Адаптиран футбол“, „Развитие на футбола за жени на Спешъл Олимпикс“ и Националната кампания „Да играем заедно“-  в подкрепа на футбола за жени.

БЪЛГАРСКИ ФУТБОЛИСТИ ПОДКРЕПЯТ МОМИЧЕТАТА!

С вълната на нарастваща футболна треска преди  Световната купа по футбол за жени известни личности, футболни легенди, и лидери в областта на приобщаването ПОДКРЕПЯТ МОМИЧЕТАТА! в рамките на Европейската футболна седмица #EFW2019, подкрепена от програма Еразъм на ЕС.

Футболистите Петър Димитров, Иван Гемеджиев, Васил Киров, Калоян Карджилов, Васил Велев ПОДКРЕПЯТ МОМИЧЕТАТА! като се присъединиха към предизвикателството – направиха си видео за социалните медии с #KeepUpWithTheGirls. Вижте повече на страницата на Спешъл Олимпикс България: https://www.facebook.com/sobulgaria/videos/601480110320410/

Спешъл Олимпикс България проведе Регионални спортни празници в 9 града в страната с участието на над 200 момичета с интелектуални затруднения и техни партньори без такива. Информация и снимки на: http://www.fan.bg/category/regionalni-igri/.Те се проведоха под патронажа на Министъра на младежта и спорта и партньорството на Министерството на образованието и науката, съвместно с Българския футболен съюз, Федерация Народна топка България, фондация „ПроСпорт“.

Регионалните спортни празници през 2019 са в рамките на кампанията ДА БЪДЕМ ЗАЕДНО!, в подкрепа на българското участие в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Абу Даби през март 2019.

Регионалните игри са част от кампанията БЯЛ КАРТОН – символ на спорта за развитие и мир: WWW.FAN.BG/BIAL-KARTON/.

Leave a Reply