НА ТОДОРОВДЕН – ТРИ МЕДАЛА ЗА БЪЛГАРСКИТЕ ЕЗДАЧИ НА СВЕТОВНИТЕ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС В АБУ ДАБИ‘2019

Късно вечерта на 16 март 2019 на тържествена церемоня по награждаването отборът по езда на Спешъл Олимпикс България взе три медала в дисциплината паркур.

Илиана Цветанова от отбора по езда на Спешъл Олимпикс Ихтиман завоюва първи златен медал на Световните игри на Спешъл Олимпикс в Абу Дабу‘2019. Тя се състезава в дивизия с 35 атлета в дисциплината паркур.

„Знаех, че ще победя! Трябва да си спокоен и уверен в себе си. Редовните тренировки, които имам благодарение на Спешъл Олимпикс са най-важното нещо за успех!“ сподели развълнуваната Илиана.

Сребърен медал завоюва Цветелина Георгиева от отбора по езда на Спешъл Олимпикс София в същата дисциплина.

„Бях много притеснена, но когато се качих на коня си спомних всички инструкции на треньора и направих, каквото трябва“, сподели Цветелина.

Трети в оспорваната надпревара се класира Виктор Христов също от Спешъл Олимпикс София.

„За мен най-важно е удоволствието от това да спортуваш и да се състезаваш! Този медал е награда и признание за усилията на мен и на треньорите, които ме подготвяха.

Велико Великов (Спешъл Олимпикс Варна) се класира пети в дисциплината паркур. Той показа изключителни умения да контролира  коня.

„Не съм удовлетворен. Но понякога това се случва. Готов съм за следващото предизвикателство“, сподели Велико.

Треньор на отбора по езда е Стоица Аргилашки от ездови клуб „Конкур“. Българският отбор по конна езда тренира на конна база „Ниеса“ и се подкрепя от Българската федерация по конен спорт.

Церемония по награждаването се проведе в конен комплекс Ал Форсан в Абу Даби. Атлетите получиха своите медали от Джабер Мохамед Ганем Ал Суади (Генерален директор на кабинета на шейха).

 

РЕЗУЛТАТИ ОТ НА АТЛЕТИТЕ ОТ СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ
ОТ СЪСТЕЗАНИЯТА НА 15 -16 МАРТ 2019

Устойчивото развитие на плуването и силовия трибой в България през последните четири години даде резултати и изпрати българите в дивизии с атлети с най-добри умения  в двата спорта на Световните игри.

ПЛУВАНЕ

Състезанията по плуване се провеждат в Спортен комплекс Hamdan –  Дубай

На 16 март 2019, в оспорвана надпревара на 50 м. свободен стил в плуването Нина Ал Рифаи от Спешъл Олимпикс София завоюва четвърто място. Нина е бивш състезател от Спешъл Олимпикс Сирия и трябваше да се състезава срещу свои приятели и бивши съотборници от Сирия.

„Сега се състезавам за България и съм много щастлива“, сподели Нина.

Харис Хаджиев също се представи достойно в надпреваратаа на 50 м. свободен стил на басейна в Дубай. Той също се качи на четвъртото място на стълбичката.

„Конкуренцията беше жестока. Доволен съм от резултата“, сподели и той.

 

СИЛОВ ТРИБОЙ

Състезанията се провеждат в Националния изложбен център на Абу Даби (ADNEC).

Две четвърти места завоюваха и атлетите на Спешъл Олимпикс България по силов трибой.

Деветнадесетгодишната Радена Ангелова от Спешъл Олимпикс София се представи достойно в трите дисциплини – клек, лежанка и мъртва тяга.

„Гордея се с постижението си!“, каза тя след награждаването на 15 март 2019.

Николай Бърдев от Спешъл Олимпикс Смолян също се изправи пред достойни противници в силовия трибой.

„Имам още много работа по техниката. Ще продължа да участвам в инициативите на Спешъл Олимпикс“, заяви решително той.

Национален треньор по силов трибой е Емил Иванов

Делегацията на Спешъл Олимпикс България е от 18 атлета с интелектуални затруднения на възраст от 14 до 42 години от 10 български общини (София, Варна, Банско, Ихтиман, Пловдив, Благоевград, Стара Загора, Смолян, Бургас, Добрич)  в 7 спорта – лека атлетика, боче, бадминтон,конна езда, плуване, силов трибой, тенис.

Резултатите от представянето на всеки атлет може да намерите в неговия профил на страницата на кампанията „Да бъдем заедно!“: WWW.FAN.BG.

 

СВЕТОВНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС В АБУ ДАБИ‘2019

Началото на най-голямото спортно и приобщаващо събитие бе дадено от Негово превъзходителство Шейх Мухамед Бин Зайед Ал Наян на пищна церемония по откриването в Спортен комплекс Зайед в Абу Даби на14 март 2019. Престолонаследникът на Абу Даби и заместник върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Обединените арабски емирства (ОАЕ) приветства над 7,500 атлети и 3,000 треньора, представляващи над 190 националности, които ще се състезават до 21 март в 24 олимпийски спорта.

По време на церемоният бе изпълнена песента Right Where I’m Supposed To Be, създадена специално за Световните игри в Абу Даби от Аврил Лавинье, Луис Фонси, Негово превъзходителство Хюсеин Ал Йасми, Ассала Насри и Тамер Хосни. Стотици младежи изпяха заедно песента „Вплетен свят“ на арабски и английски като истински Световен обединен хор.

Над 7500 атлети на Спешъл Олимпикс от над 190 държави дефилираха на сцената под бурните аплодисменти на препълнения стадион. Повече от 1000 официални гости се присъединиха към атлетите в незабравима проява на приобщаване и обединеност.

Видео с парада на атлетите на Спешъл Олимпикс България може да свалите от: https://my.pcloud.com/publink/show?code=XZIFVt7ZFVcyOp43yEJQ5v95sBYFx8k0FN3k

Д-р Тимъти Шрайвър, председател на Спешъл Олимпикс, произнесе вълнуваща и вдъхновяваща реч с послание за мир, толерантност, обединение за целия свят. С кратък документален филм  бе почетена паметта на Юенис Кенеди Шрайвър, създателят и вдъхновителят на движението Спешъл Олимпикс. Световните игри в Абу Даби са израз на почит към постиженията на Юенис, която почина преди 10 години. Годината отбелязва и 50 години от създаването на Спешъл Олимпикс.

Огънят на надеждата, запален в Атина и обиколил всяко от седемте емирства на ОАЕ, пристигна под бурни аплодисменти на стадиона Зайед. Факлата обиколи стадиона, носена от атлети от седемте континента. Запаленият Огън на надеждата ще гори по време на седемте дни на провеждането на игрите.

Националната кампания ДА БЪДЕМ ЗАЕДНО!, посветена на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Абу Даби‘2019, се подкрепя от Министерството на младежта и спорт, община София, община Варна, община Банско, община Ихтиман, община Пловдив, община Благоевград, община Стара Загора, община Смолян, община Бургас, община Добрич, Българска федерация по лека атлетика, Българска федерация по бадминтон, Българска федерация по плуване, Българска федерация по конен спорт, Българската федерация по боче, Българска федерация по тенис, Българската федерация по силов трибой, Национална спортна академия, Софийски университет „Департамент Спорт“, Специализирана болница за активно  лечение по травматология, ортопедия и спортна медицина „Проф.д-р Димитър Шойлев” ЕАД, Фитнес „Атлетик“, Храни „Жика“, Турски Авиолини, Ездови клуб „Конкур“,  Лайтхаус Голф енд Спа АД, движение „Хранкооп“, Среда груп, „Студио 1+1“, ITDK, Business Soft Systems, Work Stream, Бултоп, Джей Си Деко Имидж АД, Метрополитен АД, Фондация „Български спорт“, Фондация „Проспорт“, Граждански институт, Плевенски обществен фонд „Читалища“, Българското национално радио, Българската национална телевизия, Нова Телевизия, Пресклуб „България“ и 30 национални, регионални и местни медии, корпоративни и граждански организации и 333 индивидуални дарителя.

 

За повече информация: Диана Банчева – координатор на Националната кампания
ДА БЪДЕМ ЗАЕДНО! тел. 0885 321 361, ел. поща: diana@sreda.net

 

НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „ДА БЪДЕМ ЗАЕДНО“ WWW.FAN.BG
РЕСУРСИ ЗА ПРЕСАТА WWW.FAN.BG/CATEGORY/PRESS/
Онлайн медийният център на Световните игри https://www.media.abudhabi2019.org/
СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ WWW.FB.COM/SOBULGARIA/
СВЕТОВНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС‘2019 WWW.ABUDHABI2019.ORG/

Leave a Reply