КАЗАН, РУСИЯ Е ДОМАКИН НА СВЕТОВНИТЕ ЗИМНИ ИГРИ‘2022

Казан, Русия ще бъде домакин на Световните зимни игри на Спешъл Олимпикс през 2022.

Считан за столица на спорта в Русия, Казан е нова вълнуваща дестинация за Спешъл Олимпикс. Световните зимни игри в Казан през 2022 ще бъдат първото глобално състезание на движението в Русия.

Две хиляди атлета на Спешъл Олимпикс и техни партньори (атлети без интелектуални затруднения) от 108 държави ще се състезават на Световните зимни игри през 2022 г. Към тях ще се присъединят около 3000 доброволци и 4000 гости и членове на семейства, което превръща събитието в глобално преживяване.

Радена Ангелова, отбор по алпийски ски, златен медал „Слалом“, Световни зимни игри Австрия‘2017

Спешъл Олимпикс България ще се представлява от делегация от 14 атлети на Световните зимни игри Казан‘2022. Атлетите ще се състезават в 4 спортa – алпийски ски (2 мъже и 2 жени), ски бягане (2 мъже и 2 жени), бягане със снегоходки (2 мъже и 2 жени) и за пръв път – във фигурно пързаляне (1 мъж и 1 жена).

Изборът на Казан от Международния борд на директорите на Спешъл Олимпикс беше направен въз основа на доказаната репутация на града за домакинство на големи международни спортни събития, подкрепа от местните, държавните и федералните власти на Русия и ясна визия за използване на силата на спорта да създаде развиващи се, приобщаващи общности чрез трансформиране на нагласите и поведението в цяла Русия и по света.

„Домакинството на Световните зимни игри на Спешъл Олимпикс‘2022 добавя Казан към елитна група международни градове, водещи в приобщаването на хора с интелектуални затруднения“, казва Мери Дейвис, изпълнителен директор на Спешъл Олимпикс. „Глобалното движение на Спешъл Олимпикс вярва в способността на Казан да бъде домакин на игри от световна класа, които ще доведат до дълготрайна промяна в нагласите. Честито на Казан! ”

Програмата на Спешъл Олимпикс в Русия е активна повече от две десетилетия, с 128 000 атлети, които участват в спортни събития и състезания в цялата страна. Това обаче са само 4 процента от трите милиона души с интелектуални затруднения в Русия. Една от основните цели на Световните зимни игри ще бъде увеличаването на броя на атлетите до 200 000 и разширяването му във всички 85 региона на Русия до 2025 г.

Ще бъде поставен акцент и върху развитието и разширяването на Обединените спортове© и свързаните с него програми, в които атлети със и без интелектуални затруднения заедно спортуват и участват в приобщаващи програми в образованието, здравеопазването и младежки инициативи.

Световните зимни игри на Спешъл Олимпикс са сред най-престижните спортни събития в света, уникално фокусирани върху постигането на истински приобщаващ свят за хора с интелектуални затруднения.

„Домакинството на това престижно и значимо събитие ни дава възможност да покажем на Русия и на света, че хората с интелектуални затруднения са способни да се състезават в най-високите нива на спорта. То ще демонстрира силата на нашето движение не само като спортна организация, но и като лидер в стремежа към истински приобщаващ свят“, каза Олга Слуцкер, президент на Спешъл Олимпикс Русия.

Джамията Ал-Марджани в Казан, Русия

„В Казан, атлетите на Спешъл Олимпикс ще имат шанса да излязат на световната сцена и да бъдат вдъхновение за хора с всякакви способности“, заяви Няша Дерера, председател на Глобалния конгрес на атлетите и член на Международния борд на директорите на Спешъл Олимпикс. „Световните зимни игри са шанс да извикате от върха на планината, че всички си приличаме повече, отколкото се различаваме“, добави бегачът на Зимбабве на къси и дълги разстояния.

Провеждайки се на всеки две години и редувайки летни и зимни спортове, Световните игри на Спешъл Олимпикс  се излъчват в световен мащаб от ESPN, официалният глобален партньор на движението. Предишните Световни зимни игри се проведоха в Австрия през 2017 година.

Движението Спешъл Олимпикс е създадено през 1968 година от Юенис Кенеди Шрайвър и признато от Международния олимпийски комитет за благото на над 6 милиона души с интелектуални затруднения и техните партньори, осигуряващо занимания и състезания в 32 олимпийски спортове в над 190 страни. Споделете усещането на: TwitterFacebookYouTubeInstagram, LinkedIn и блога. Повече на сайта: www.SpecialOlympics.org.

В България Спешъл Олимпикс стартира своята програма през 1994 година. Чрез целогодишна спортно-състезателна дейност в различни Олимпийски спортове за деца и възрастни с интелектуални затруднения, Спешъл Олимпикс България предоставя устойчиви възможности за развитие на тяхната физическа култура, да проявяват смелост, да изпитват радост, както и да осигури възможност да споделят дарбите и уменията си със своите семейства, своите връстници и общности.

За контакт: Диана Банчева – програмен координатор на Спешъл Олимпикс България тел. 0885 321 361, ел. поща: diana@sreda.net.

За повече информация:

HTTP://SOBG.PROSPORT-BG.NET     WWW.FB.COM/SOBULGARIA/      WWW.FAN.BG 

Leave a Reply