НЕПОБЕДИМИ ЗАЕДНО!

Спешъл Олимпикс България стартира кампания НЕПОБЕДИМИ ЗАЕДНО! за постигане на широка разгласа за участието и постиженията на българските атлетите с интелектуални затруднения в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин’2023. За тези атлети спортът създава възможност да развиват своята физическа култура, да проявяват смелост, да изпитват радост, да създават приятелства и да споделят дарбите и уменията си със своите семейства, другите атлети на Спешъл Олимпикс и обществеността.

В периода 17 – 25 юни 2023 година Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин #Berlin2023 ще бъдат най-голямото приобщаващо спортно събитие, в което ще участват повече от 7000 атлета с интелектуални затруднения и техни партньори без увреждания в 26 спорта и в 2 демонстративни спорта от 170 национални делегации. 20 000 доброволци ще споделят радостта от участието в игрите, които са „тържество на цветовете“, целящо да покаже на целия свят силата на приобщаването, равенството, добротата, съпричастието.

Спешъл Олимпикс България получи квота от 43 атлета с интелектуални затруднения и техни шартньори без интелектуални затруднения в 9 спорта – лека атлетика (2 мъже и 2 жени), боче(2 мъже и 2 жени), бадминтон(1 мъж и 1 жена), конна езда (2 мъже и 2 жени), плуване(2 мъже и 2 жени), силов трибой (2 мъже), тенис (1 мъж и 1 жена), ролкови кънки (1 мъж и 1 жена) и за пръв път участие на обединен отбор по баскетбол (6 атлета с интелектуални затруднения и 4 партньора без интелектуални затруднения).

Спешъл Олимпикс България бе избрана да участва и в специална демонстрация по гребане и по хокей на трева – спортове, които ще бъдат представени за пръв път на Световни игри на Спешъл Олимпикс.

НЕПОБЕДИМИ ЗАЕДНО!

Логото и призива на игрите в Берлин са изготвени след виртуални дискусии с участието на атлети с интелектуални затруднения от цял свят и символизират падането на стените – от стереотипи, заблуди и ограничения. Цветовете на логото изобразяват емоциите на участващите атлети: радост, споделеност, гордост и вълнение.

Ние сме #НепобедимиЗаедно (#UnbeatableTogether) е призивът на Световните игри в Берлин‘2023, изготвен отново с участието на атлети от цял свят.

ОТКРИВАНЕ НА СВЕТОВНИТЕ ЛЕТНИ ИГРИ В БЕРЛИН‘2023

Церемонията по откриването е първият наелектризиращ момент на всяко голямо спортно събитие. Откриването на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин; 2023 се очаква да бъде грандиозно шоу с участието на известни артисти, официалните церемонии за олимпийските игри като запалването на Огъня на надеждата и уникалната проява на приобщаване – Парадът на атлетите.

Кога: 17 юни 2023
Къде: Олимпийски стадион, Берлин (Olympiapark Berlin, Friedrich-Friesen-Allee, 14053 Berlin, District Charlottenburg-Wilmersdorf)

ЗАКРИВАНЕ НА СВЕТОВНИТЕ ЛЕТНИ ИГРИ В БЕРЛИН‘2023

Церемонията по закриването е възможност за всички участници да отпразнуват своите постижения и да се сбогуват.

Кога: 25 юни 2023

Къде: Бренденбургската врата, Берлин

СПОРТНИ ЗАЛИ И СЪОРЪЖЕНИЕ

Местата, на които ще се провеждат Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Берлин‘2023 са разположени навсякъде из града – от Месе Берлин на запад, през различни места в центъра на града, до квартал Grünau в югоизточната част на Берлин.

  • Олимпийският парк
  • Изложбен център Берлин (Messe Berlin)
  • Фонтан на Нептун
  • Улица „17 юни“
  • BeachMitte
  • SSE (Schwimm- und Sprunghalle im Europasportpark)
  • Wannsee
  • Grünau

ФЕСТИВАЛ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС

Фестивалът на Спешъл Олимпикс предлага уникално изживяване за всички посетители с разнообразна сценична програма, щандове за партньори и спонсори, интерактивни дейности, информация по темата за приобщаването, както и множество гастрономически предложения. Това е централната точка за срещи на атлети, членове на семействата, делегации, берлинчани, почетни гости, спонсори, партньори и всички заинтересовани страни. Хората с интелектуални затруднения са включени във всички области на фестивала на Спешъл Олимпикс.

Кога: 17 – 25 юни 2023

Къде: Фонтанът на Нептун (Neptunbrunnen, 10718 Berlin-Mitte (next to Alexanderplatz and the Red Town Hall)

ГРАДОВЕ ДОМАКИНИ

Цяла Германия ще играе роля на домакин на най-голямото приобщаващо спортно събитие в света. Още преди Огънят на надеждата да бъде запален на Олимпийския стадион, делегации от цял свят ще се впуснат в пътешествие из цяла Германия, с цел да преживеят уникалността на всеки от градовете домакини и направят хората с интелектуални затруднения видими в спорта и обществото. 216 градове-домакини ще организират четиридневен престой, от 12 – 15 юни, на участващите делегации от цял свят. Това би могло да бъде парти за добре дошли на площада на кметството, съвместни спортни дейности, или екскурзии до интересни места; каквито и специални преживявания градът би искал да сподели с посещаващата делегация.

В рамките на Световните летни игри на Спешъл Олимпикс Берлин‘2023, Германия подкрепя ново мощно движение за приобщаване В рамките на проектите “Live” и  “Wir gehören dazu” се планира дори общностите, които няма да приветстват дадена делегация, да останат част от тази приобщаваща мрежа, като целта е да се подкрепят и реализират приобщаващи проекти в тясно сътрудничество със Спешъл Олимпикс.

Ръководство на националната делегация:

Ръководител на делегацията: д-р Христо Христозов – Национален директор на Спешъл Олимпикс България

Зам. – ръководител на делегацията: доц. д-р Стефка Джобова – Спортен директор на Спешъл Олимпикс България, ръководител на Магистърска програма по „Адаптирана физическа активност“ на Националната спортна академия „Васил Левски“

Контакт с медиите: Диана Банчева – програмен координатор, diana@sreda.net, 0885 321 361

 

ЗА ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ:

НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „НЕПОБЕДИМИ ЗАЕДНО“ WWW.FAN.BG

РЕСУРСИ ЗА ПРЕСАТА     WWW.FAN.BG/CATEGORY/PRESS/ 

ИНФОРМАЦИЯ ЗА МЕДИЙНА АКРЕДИТАЦИЯ ЗА СВЕТОВНИТЕ ИГРИ HTTPS://WWW.BERLIN2023.ORG/EN/MEDIA

СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ        WWW.FB.COM/SOBULGARIA/

СВЕТОВНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС‘2023            HTTPS://WWW.BERLIN2023.ORG