РЕВОЛЮЦИЯТА Е ПРИОБЩАВАНЕТО: 25 ГОДИНИ СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ

На 5 декември 2019г. в хотел „Маринела“ в София се проведе юбилейната конференция РЕВОЛЮЦИЯТА Е ПРИОБЩАВАНЕТО – 25 ГОДИНИ СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ. Тя бе организирана от Спешъл Олимпикс България и фондация ProSport, а целта бе да се припомнян най-важните моменти от развитието на програмата в България, постиженията на атлетите с интелектуални затруднения, подкрепата на семействата им, на треньорите, на институциите и всеки с принос в утвърждаването на социалната мисия на спорта в България. На официална церемония бяха връчени годишните награди „Про Спорт‘2019“ и почетни знаци за дългогодишен принос към мисията на Спешъл Олимпикс България.

Конференцията откри инж. Храбър Натов, председател на Спешъл Олимпикс България.

„За мен е удоволствие да поздравя Спешъл Олимпикс България за всяко тяхно неуморно усилие за създаване на един нов свят на приемане и общност, свят, в който всеки, независимо от своите възможности или затруднения е приет. Спешъл Олимпикс България се превърна в катализатор за социална промяна, допринасяйки за превръщането на света в едно по-добро място – на приобщаване“, подчерта в своето видео поздравление президента на Спешъл Олимпикс Интернешънъл д-р Тим Шрайвър.

Постоянните усилия на Спешъл Олимпикс България през тези 25 години за подобряване на живота на хората с интелектуални затруднения чрез спорт създадоха възможности за развитие и устойчивост на постиженията на атлетите, овластяване на семействата,  привличане на доброволци и партньори, които да отговорят на призива за създаване на по-приобщаващи общности в цяла България“, подчерта Дейвид Еванджелиста, президент и управляващ директор на Спешъл Олимпкс Европа/Евразия.

Приветствие отправи Виктор Христов, представител на атлетите в управителния съвет на Спешъл Олимпикс България. „В Спешъл Олимпикс България най-много харесвам това, че организацията помага на хората да се развиват, да се състезават, да печелят медали, да се радват и да успяват да представят достойно България пред света. Днешната конференция е част от кампанията РЕВОЛЮЦИЯТА Е ПРИОБЩАВАНЕТО, насочена към намаляване на дискриминацията и приобщаване във всички сфери – учене, работа, забавление, спорт“, подчерта Виктор Христов.

„Чрез спорта вие полагате усилия да създадете едно по-добро, по-толерантно, по-справедливо общество“, отбеляза вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова при откриването на конференцията. Вицепремиерът потвърди ангажираността на институциите и призова обществото да продължат да работят за създаването на условия, при които хората с определени затруднения се чувстват уважавани и с гарантирано достойнство. Вицепремиерът получи специална фанелка в подкрепа на женския футбол, част от Европейската футболна седмица за жени на Спешъл Олимпикс‘2019 от атлета Лиляна Аврейска.

„Спортът е най-добрият начин за интеграция на хората в неравностойно положение в обществото. За да постигне успех тази задача, не трябва да се обръща внимание само на високото спортно майсторство, но и на масовия спорт“, каза зам. министърът на младежта и спорта Николай Павлов в своето приветствие към участниците в конференцията.

„В годината, когато УНИЦЕФ отбелязва 30 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето, в България избрахме да дадем гласност на способностите на деца и млади хора с увреждания. Много е важна подкрепата на възрастните за развитието на техния потенциал – родители, учители, институции. Днес на 25 годишнината на Спешъл Олимпикс България пожелавам след 25 години, когато пак се съберем, да можем да си кажем: Ние го направихме – по-добър свят на приобщаването“, сподели Н.пр. Д-р Джейн Муита, представител на УНИЦЕФ за България.

„Спешъл Олимпикс България осигурява спортни занимания за най – уязвимата група от нашето общество – децата. Спортът е култура и възпитание за всяко дете. Затова вярвам, че чрез спорта се ангажират по естествен начин въображението, способностите и интересите на децата, за да се стимулира тяхното физическо и личностно развитие. Държавните институции ще Ви подкрепяме, за да създадем заедно по – добри условия и възможности за развитие на всички деца и техните семейства“, подчерта д-р Елеонора Лилова, председател на Държавната агенция за закрила на детето.

Приветствие отправи доц. д-р Тодор Чобанов, зам. кмет на Столична община. Той връчи благодарствен плакет от кмета на общината Йорданка Фандъкова.

Доц. дн Красимир Петков отправи поздравление от името ректора на на Национална спортна академия „Васил Левски“ проф. д-р Пенчо Гешев: „Спешъл Олимпикс България постига устойчиво развитие, променя нагласи и стереотипи в обществото, изгражда все по-широка подкрепа в световен мащаб. Националната спортна академия „Васил Левски“ също е активен участник в този важен социален процес. Със своите учебни програми по Адаптирана физическа активност и спорт за хора с увреждания, със създадените методики и добри практики от реализирани многобройни проекти и спортно-състезателни дейности Академията безусловно подкрепя развитието на спорта за хора с интелектуални затруднения“.

Приветствие отправи доц. д-р Тодор Чобанов, зам. кмет на Столична община. Той връчи благодарствен плакет от кмета на общината Йорданка Фандъкова.

Доц. дн Красимир Петков отправи поздравление от името ректора на на Национална спортна академия „Васил Левски“ проф. д-р Пенчо Гешев: „Спешъл Олимпикс България постига устойчиво развитие, променя нагласи и стереотипи в обществото, изгражда все по-широка подкрепа в световен мащаб. Националната спортна академия „Васил Левски“ също е активен участник в този важен социален процес. Със своите учебни програми по Адаптирана физическа активност и спорт за хора с увреждания, със създадените методики и добри практики от реализирани многобройни проекти и спортно-състезателни дейности Академията безусловно подкрепя развитието на спорта за хора с интелектуални затруднения“.

Спешъл Олимпикс България в партньорство с българските спортни федерации стартира кампания ПОСЛАНИЦИ НА ДОБРА ВОЛЯ, в рамките на която водещи български спортисти ще промотират своите спортове сред децата и младежите с интелектуални затруднения и ще бъдат застъпници на атлетите на Спешъл Олимпикс в спортната общност. Първите посланици са Мирела Демирева (лека атлетика, сребъден медалист от Олимпийските игри в Рио Де Жанейро‘2016) и Ая Митева (конна езда, първи бронзов медалист от Европейското първенство в Холадния‘2019).

Поздравителни адреси изпратиха кмета на община Бургас Димитър Николов и кмета на община Банско Иван Кадев. Двете общини са първите, чиито общински съвети подкрепиха Декларацията за достъп до спорт.

НОСИТЕЛИ НА ПОЧЕТЕН ЗНАК ЗА СЪПРИЧАСТИЕ
КЪМ МИСИЯТА НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ

По време на конференцията бяха връчени почетни знаци за принос към мисията на Спешъл Олимпикс България. Сред отличените са президентите Георги Първанов, Петър Стоянов, Росен Плевнелиев, Министерство на младежта и спорта, Посолство на САЩ в България, УНИЦЕФ България, общините Банско, Бургас, Благоевград, Варна, Смолян Хасково, Комисията по транспорт и туризъм към Столичен общински съвет.

По време на конференцията бе представена историята на създаването и развитието на програмата в България, както и на развитието на програмите по конна езда, тенис на корт, баскетбол, боче, футбол, зимни, забавен фитнес, зимни спортове. Бе очертано развитието на университетската програма на Спешъл Олимпикс в България по адаптирана физическа активност на „Факелната щафета на надеждата“ и на публичния образ на Спешъл Олимпикс в България.

Специално внимание бе обърнато на атлетите на Спешъл Олимпикс България и техните семейства. Родители и атлети споделиха своите лични истории, предизвикателства, пред които са били изправяни и силата на спорта за развитието и приобщаването на атлетите.

Спортът като инструмент за социално включване бе последната тема в програмата на целодневната конференция. Бяха представени инициативите на ДГ „Елхица“ – София, ОУ „Димитър Талев“ – Пловдив, ВУИ „Христо Ботев“ – с. Подем, ПГМСС „Пейо К. Яворов“ – Гоце Делчев“, ЦСОП “Проф. дпн Георги Ангушев”- гр. София, Сдружение „Парелелен свят“ – Пловдив. Бе представена програмата за катерене на деца с ауизъм на НСА, както и наръчника за учители на Спешъл Олимпикс „Включи се и ти!“ с практически занимания за ученици за създаване на по-голямо съпричастие към техни връстници със специални образователни потребности.

 

СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ

За 25 години програмата на Спешъл Олимпикс в България подпомогна развитието на спорта сред българите с интелектуални затруднения като създаде възможности за над 7 000 атлети да тренират поне 2 часа седмично в 27 спорта. Това става възможно благодарение на партньорството и приноса на над 400 спортни инструктори и треньори; над 600 отдадени доброволци и повече от 1500 партньора – деца и младежи без увреждания, които заедно в отбори участват в 9 обединени спорта – футбол, народна топка, баскетбол, боче, боулинг, гребане, кану-каяк, ветроходство, голф. Активни участници в световната програма „Спешъл Олимпикс Университети” са 3 български университета – Национална спортна академия „Васил Левски”, СУ „Св. Климент Охридски” и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”;

 

Кампанията РЕВОЛЮЦИЯТА Е ПРИОБЩАВАНЕТО се провежда и в рамките на 30 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето.

За повече информация: Диана Банчева – координатор на Кампанията РЕВОЛЮЦИЯТА Е ПРИОБЩАВАНЕТО! тел. 0885 321 361, ел. поща: diana@sreda.net

 

WWW.SOBG.PROSPORT-BG.NET    WWW.SPECIALOLYMPICS.ORG

WWW.FAN.BG

Leave a Reply