РЕВОЛЮЦИЯТА Е ПРИОБЩАВАНЕТО! – 25 ГОДИНИ СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ

By 06.11.2019 November 7th, 2019 Кампании, Новини

На 6 ноември 2019 от 12.30 ч. се проведе пресконференция в Пресклуб „България“ (Национален стадион „Васил Левски“ – София), на която Спешъл Олимпикс България стартира трета вълна от глобалната кампания РЕВОЛЮЦИЯТА Е ПРИОБЩАВАНЕТО.

Участие в пресконференцията взеха инж. Храбър Натов – Председател на Спешъл Олимпикс България, Виктор Христов – представител на атлетите на Спешъл Олимпикс, д-р Христо Христозов – национален директор на Спешъл Олимпикс България, д-р Стефка Джобова, спортен директор на Спешъл Олимикс България, доц. д-р Николай Панайотов – член на Управителния съвет на Спешъл Олимпикс България, Катерина Генова – член на Управителния съвет на Спешъл Олимпикс България, Люба Аргилашка – член на Управителния съвет на Спешъл Олимпикс България,  Петър Ангелов – председател на управителния съвет на Българска асоциация за здраве и фитнес и управляващ съдружник на „Атлетик фитнес“, д-р Ивелина Кирилова – координатор на програмата „Достъпен фитнес“ и съветник по силов трибой за Спешъл Олимпикс Европа Евразия и Диана Банчева – координатор на кампанията.

„Глобалната кампания РЕВОЛЮЦИЯТА Е ПРИОБЩАВАНЕТО има за цел да се намали дискриминацията и изключването на хора с интелектуални затруднения във всеки аспект на техния живот – от спорта и здравето до възможностите им в образованието и изграждането на лидерски способности“, сподели Диана Банчева, координатор на кампанията в Спешъл Олимпикс България.

Виктор Христов, представител на атлетите в УС на Спешъл Олимпикс България призова за присъединяване към Манфеста и Обещанието за приобщаване: WWW.FAN.BG/INCLUSION-MANIFESTO/, с което всеки може да покаже своето съпричастие към развитието на организираното спортно движение на хората с интелектуални затруднения в България и създаването на позитивни обществени нагласи, благоприятстващи пълноценна социална реализация на тези наши сънародници, както и за утвърждаване на социалната мисия на българския спорт.

Спешъл Олимпикс България покани новите общински съвети да приемат Декларацията за достъп до спорт и да се присъединят към Националната кампания Достъп до спорт в общините.

„До Световните летни игри на Спешъл Олимпикс Берлин’2023 година нашата цел е чрез създаване на благоприятни обществени нагласи да разширим достъпа до спорт за хората с интелектуални затруднения във всяка българска община – всяка българска община ежегодно да организира или подкрепи поне едно състезание за атлети с интелектуални затруднения“, подчерта инж. Храбър Натов – Председател на Спешъл Олимпикс България.

Бе даден старт на програмата „Достъпен фитнес“, съвместно с Българската асоциация за здраве и фитнес и стратегическото партньорство на „Атлетик фитнес“, които също отбеляват 25 годишнина през 2019. Съвместна Декларация за достъпа до спорт бе подписана между Спешъл Олимпикс България и „Атлетик фитнес“ ООД.

„Програмата ще се реализира пилотно в София, Бургас, Пловдив и Стара Загора, с което вратите на фитнес клубовете в страната ще бъдат отворени за хора с интелектуални заруднения. Нашите инструктори ще преминат обучение този уиекенд по методологията на Спешъл Олимпикс, за да постигнем възможно най-добри резултати и допринесем, както за физическото укрепване и здраве, така и за социалното приобщаване на хората с интелектуални затруднения“, подчерта Петър Ангелов, собственик на „Атлетик фитнес“ и председател на Българска асоциация за здраве и фитнес.

„Чрез „Декларацията за достъпа до спорт“ местните власти и местните спортни организации ще изразят своята воля да бъдат естествената среда, която подкрепя атлетите с интелектуални затруднения да тренират целогодишно, да изявяват своите постижения и да споделят своите дарби и приятелства в местните общности“, поясни д-р Христо Христозов, национален директор на Спешъл Олимпикс България.

В ПЕРИОДА 06 НОЕМВРИ – 05 ДЕКЕМВРИ В РАМКИТЕ НА КАМПАНИЯТА РЕВОЛЮЦИЯТА Е ПРИОБЩАВАНЕТО:

  • Националната кампания «Достъп до спорт в общините»;
  • Месец на Достъпа до фитнес в София, Бургас, Пловдив и Стара Загора със стратегическото партньорство на „Атлетик фитнес“;
  • Национално проучване на тема „Правата на децата в спорта“ в партньорство с Дружество Европейско право и UNI Europe – европейски федерация на синдикатите в областта на спорта
  • Национален конкурс за рисунка в училища, детски градини и социални услуги;
  • В рамките на инициативата на УНИЦЕФ НАЙ-ГОЛЕМИЯТ УРОК медалисти от Световните игри на Спешъл Олимпикс  2003-2019 ще посетят училища, детски градини и местни спортни клубове ще представят своите успехи, в училищата партньори ще се проведат открити уроци за Спешъл Олимпикс;
  • Участие в Националния форум на УНИЦЕФ посветен на 30 години Конвенцията за правата на децата – 20 ноември 2019;
  • Европейска баскетболна седмица 23 ноември – 01 декември 2019 в над 20 населени места;
  • Национален турнир по баскетбол – 30 ноември 2019, Национална спортна академия
  • Пилотна програма „Достъпен танц“
  • Пилотна програма „Достъпна езда“, съвместно с ездови клуб „Конкур“.

Кулминцията на кампанията е конференцията РЕВОЛЮЦИЯТА Е ПРИОБЩАВАНЕТО – 25 ГОДИНИ СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС БЪЛГАРИЯ на 5 декември 2019 в София.

Кампанията РЕВОЛЮЦИЯТА Е ПРИОБЩАВАНЕТО се провежда и в рамките на 30 години от приемането на Конвенцията на ООН за правата на детето.

За повече информация: Диана Банчева – координатор на Кампанията РЕВОЛЮЦИЯТА Е ПРИОБЩАВАНЕТО! тел. 0885 321 361, ел. поща: diana@sreda.net

WWW.SOBG.PROSPORT-BG.NET    WWW.SPECIALOLYMPICS.ORG

Leave a Reply