РЕГИОНАЛНИ ИГРИ ПО ФУТБОЛ И НАРОДНА ТОПКА‘2019 – РЕЗУЛТАТИ ОТ ВРАЦА

На 25 април 2019 на игрището в обществен парк „Хижата“ във Враца се проведе осмият от серията турнири по футбол и народна топка в рамките на Европейската футболна седмица на Спешъл Олимпикс‘2019.

За шестнадесета поредна година в рамките на инициативата ДА ИГРАЕМ ЗАЕДНО! в периода от 16 април до 30 май 2019 Спешъл Олимпикс България, под патронажа на Министъра на младежта и спорта и партньорството на Министерството на образованието и науката, съвместно с Българския футболен съюз, Федерация Народна топка България, Българския съюз по физкултура и спорт, фондация „ПроСпорт“, организира спортни празници по футбол и народна топка. Турнирът във Враца се провежда в партньорство с Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Враца, с подкрепата на Община Враца.

Десет обединени отбора от близо 70 деца с и без интелектуални затруднения  взеха участие в спортния прaзник във Враца     – от Обединено училище „Христо Ботев“ – с. Баница, ОУ „Св. Климент Охридски“ – с. Тишевица, ОУ „Св св. Кирил и Методий“ – с. Девене, ОУ „Христо Ботев“ – гр. Мездра, ОУ „Христо Ботев“ – с. Търнава.

Церемонията по откриването на Регионалните игри по футболл и народна топка във Враца започна със специален поздрав от г-н Калин Каменов,  кмет на община Враца. Успех на участниците пожела г-н Милен Бельов, председател на областния съвет на Българския футболен съюз. Г-жа Галина Статкова, директор на РЦПППО – Враца,  дългогодишен съорганизатор на Регионалните игри по футбол и народна топка във Враца, поздрави атлетите и техните партньори. Тя участва и в церемонията по награждаване на отборите.

Акцент в игрите тази година е развитието на футбола и за жени с подкрепата на програма ЕРАЗЪМ+ на Европейския съюз. Във Враца имаме два обединени отбора от момичета, които ще се състезават“, сподели Емил Иванов, спортен администратор на Спешъл Олимпикс България.

Първи във футболната надпревара за момичета се класира отборът на ОУ „Христо Ботев“ – с. Търнава,  втори – на ОУ „Св. Климент Охридски“ – с. Тишевица.

Класирането в състезанието по футбол за момчета е: Първо място за обединеният отбор на ОУ„Христо Ботев“ – с. Търнава, второ място за Обединено училище „Христо Ботев“ – с. Баница, трето място – за отбора на ОУ „Св св. Кирил и Методий“ – с. Девене, четвърто място – за отбора на ОУ „Христо Ботев“ – гр. Мездра, и пето място – за отбора на ОУ „Св. Климент Охридски“ – с. Тишевица.

В народната топка първи се класира отборът на ОУ„Христо Ботев“ – с. Търнава, на второ – отборът на Обединено училище „Христо Ботев“ – с. Баница и на трето – ОУ „Св. Климент Охридски“ – с. Тишевица. Отборите по народна топка играха с нови топки, благодарение на Федерация Народна топка България. Новите топки са много леки и по-безопасни. Това прави играта с тях по-лесна и забавна за всички.

Турнирът във Враца е последният от серията спортни празници в страната. Те се проведоха в Бургас (16.04), Хасково (17.04), Пловдив (18.04), Смолян (19.04), Велико Търново (22.04), Разград (23.04), Добрич (24.04). Предстои провеждането на спортният празник в София – на 28.05.2019 в Националната спортна академия.

Целта на регионалните спортни празници е да се насърчи приобщаването и толерантността между децата, а образователните институции – да предложат нови възможности за децата да играят заедно. В промоционалните спортни празници взеха участие над 60 смесени отбори на младежи с и без интелектуални затруднения.

Регионалните спортни празници през 2019 са в рамките на кампанията ДА БЪДЕМ ЗАЕДНО!, в подкрепа на българското участие в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Абу Даби през март 2019. Атлетите на Спешъл Олимпикс Бългрия на възраст от 14 до 42 години се състезаваха в 7 спортa – лека атлетика, бадминтон, плуване, боче, силов трибой, тенис и конна езда и завоюваха 19 медала и десетки отличия. Всичко за кампанията на WWW.FAN.BG

Регионалните игри са част от кампанията БЯЛ КАРТОН – символ на спорта за развитие и мир: WWW.FAN.BG/BIAL-KARTON/.

Мисията на Спешъл Олимпикс е  да организира целогодишно спортно-състезателна дейност в различни Олимпийски спортове за деца и възрастни с интелектуални затруднения, като им предоставя устойчиви възможности за развитие на тяхната физическа култура, да проявяват смелост, да изпитват радост, както и да осигури възможност да споделят дарбите и уменията си със своите семейства, своите връстници и общности.

За контакт:

За Регионалните игри’2019 – Емил Иванов – Спортен администратор на Спешъл Олимпикс България тел. 0888 676 066, тел./факс 02 98 666 91, ел. поща: emil@prosport-bg.net

За националната кампания „ДА БЪДЕМ ЗАЕДНО“ – Диана Банчева – Програмен координатор на Спешъл Олимпикс България тел. 0885 321 361, ел. поща: diana@sreda.net

Leave a Reply