Празнуваме духа на приобщаване в Международния ден на хората със Синдрома на Даун

Снимка: Международна федерация по хокей (www.fih.hockey)

В света на хокея успехът не се измерва само с отбелязаните голове или спечелените мачове; откриваме го също и в историите на хора, които не отговарят на очакванията и преодоляват предизвикателствата с пълна решителност и страст към спорта. В  Международния ден на хората със Синдром на Даун честваме две забележителни личности, чиито пътешествия чрез Хокея за хора с интелектуални затруднения, познат като „Hokey ID”, илюстрират силата на приобщаването, устояването и работата в екип.

Клое, енергична атлетка от Висбаден, Германия, предприема трансформиращо пътешествие чрез хокея, което я довежда до върха на спортните постижения. Като член на немския отбор по Специален хокей, отдадеността и стремежът на Клое я тласкат да стане ключов играч в отбора, подготвящ се за Световните игри на Спешъл Олимпикс в Берлин през 2023 г. Въпреки разстоянието между родния ѝ град и тренировъчните игрища в Кьолн, отдадеността на Клое към нейния спорт я кара да пътува самостоятелно и в крайна сметка да се премести в свой самостоятелен апартамент преди Световните игри, демонстрирайки не само спортни й способности, но и забележителните й организационни умения и независимост.

Снимка: Международна федерация по хокей (www.fih.hockey)

С всяка тренировка и мач самочувствието на Клое расте, благодарение на непоколебимата подкрепа на нейните съотборници и чувството за принадлежност, насърчавано от хокейната общност. Нейното пътуване не е само за спечелване на медали; става дума за личностно израстване, социално развитие и реализация на нейния собствен потенциал. Гордо представяйки Висбаден на световната сцена, спечелването на златен медал от Клое в Берлин е повече от изявление – това е свидетелство за нейната новооткрита сила, фокус и самоувереност, всички, подхранвани чрез силата на хокея.

Наред с Клое и нейното пътуване към успех и себеоткриване, намираме Фарел Блум от Съединените щати, чиято любов към хокея на трева се превръща във фар на радостта и на свързаността  в неговия живот. Чрез участието си в спорта, Фарел не само усъвършенства спортните си умения, но и намира чувство за принадлежност и приятелство със своите треньори и съотборници. С всяка тренировка и турнир увереността на Фарел нараства, както и способността му да общува и да се обвързва с другите – доказателство за трансформиращото въздействие на спорта върху хора с различни способности.

За Фарел хокеят не е просто игра; за него той е източник на радост, овластяване и споделени преживявания, които надхвърлят бариерите и стереотипите. С непоколебимата подкрепа на семейството си и приобщаващата среда, създадена от неговия отбор, пътуването на Фарел се превръща в свидетелство за безграничния потенциал, който се крие във всеки човек, независимо от неговия произход или потребности.

Докато размишляваме върху вдъхновяващите пътувания на Клое и Фарел ни се напомня за трансформиращата сила на спорта да обединява, вдъхновява и дава възможност на хора с всякакви способности. Техните истории служат като мощно напомняне, че приобщаването не е просто отваряне на врати – става дума за създаване на пространства, където всеки може да се развива, да се отличава и да преследва мечтите си, както на терена, така и извън него.

В Международния ден на хората със Синдрома на Даун, почитаме издръжливостта, силата и духа на хора като Клое и Фарел по целия свят, чиито пътешествия в хокея ни вдъхновяват да прегърнем многообразието, да насърчим приобщаването и създадем свят, в който всеки човек има възможност да се изяви.

* Източник: Международна федерация по хокей: Celebrating the Spirit of Inclusion on International Down Syndrome Day (fih.hockey)

** Хокеят на трева за хора с интелектуални затруднения (ID Hockey) в България се развива в партньорство между Спешъл Олимпикс България и Българската федерация по хокей на трева. Спешъл Олимпикс България е партньор по проекта Love is All, посветен на развитието на хокея на трева за хора с интелектуални затруднения в Европа. Проектът е подкрепен по програма Еразъм + на Европейската комисия.

Leave a Reply