В Международния ден на доброволеца – 5 декември Спешъл Олимпикс България изказваме благодарност на стотиците наши доброволци

By 05.12.2021 December 31st, 2021 Новини

От 27 години Спешъл Олимпикс България осигуряваме достъп до спорт за хората с интелектуални затруднения в страната като създаваме възможности за над 7 000 атлети да тренират поне 2 часа седмично в 27 спорта.

Осъществяването на революционната ни мисия за приобщаване чрез спорт става възможно благодарение на подкрепата на повече от 600 отдадени доброволци, чието сътрудничество през годините е от ключово значение за интегрирането нашите сънародници със специални нужди.

През 2006 година фондация „ПроСпорт“ и Спешъл Олимпикс България учредихме Наградите „ПроСпорт“, които се връчват за значим принос в разширяването на достъпа до спорт, за развитието на доброволчеството в спорта и на социалната мисия на спорта в България. През 2013 година, за да засвидетелстваме уважение към особено ценния принос на доброволчеството в спорта, включихме нова категория – „Доброволец“.

Първият приз „ПроСпорт“ в категория „Доброволец“ получава доц. д-р Николай Панайотов – национален треньор по ски, под чието ръководство нашите атлетите завоюват множество медали от Световни зимни игри на Спешъл Олимпикс.

„Доброволец“ на 2014 година е Димитрия Халилямова –дългогодишен треньор по лека атлетика, съосновател на програмата на Спешъл Олимпикс в Хасково и национален треньор по лека атлетика на Спешъл Олимпикс България, подготвила десетки деца и младежи за състезания и спортни отличия.

„Доброволец“ на 2015 година става Камелия Лазарова от Ездови клуб „Конкур“ за инициирането на кампанията „Да изпратим българския отбор по езда на Special Olympics в L.A.”

„Доброволец“ на 2016 година е Светла Гавазова – ресурсен учител в Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – София-град и треньор по баскетбол за работата й в посока създаване на възможности за привличане към спортната игра на деца и младежи със специални потребности.

„Доброволец“ на 2017 година е Марияна Георгиева – старши ресурсен учител в СУ „Св. Св. Кирил и Методий” – Бургас за отдадения труд и постиженията на учениците й със специални образователни потребности и класирането им на призови места в регионални и национални състезания.

„Доброволец“ на 2018 година е Марина Бекярова – старши учител в Център за специална образователна подкрепа – Добрич за работата й с деца с интелектуални затруднения и техните спечелени отличия от участия в национални надпревари на Спешъл Олимпикс България.

„Доброволец“ на 2019 година е Слав Петков – председател на Федерация адаптирана физическа активност Балкани и Черноморска област (ФАФА) за приноса му в развитието на спорта за хора с интелектуални затруднения.

„Доброволец“ на 2020 година е Иван Иванов – студент от специалност „Баскетбол“ в Национална спортна академия „Васил Левски“ за подкрепата му в подготовката и неговото участие в Обединения отбор по баскетбол на Спешъл Олимпикс България в петото издание на FIBA Open 3х3 в Швейцария.

Спешъл Олимпикс България благодарим на всички доброволци, чиито усърдие и съпричастие през годините направиха възможно делото на Спешъл Олимпикс да осигури пълноценна социална реализация на хората с интелектуални затруднения в България и да утвърди социалната мисия на българския спорт.

Международният ден на доброволеца – 5 декември е учреден през 1985 г. по инициатива на ООН.

На същата дата през 2011 година Спешъл Олимпикс България, вдъхновени от ратификацията на 26 януари 2012 година от Народното събрание на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания, стартирахме Национална кампания «Достъп до спорт в общините» за присъединяване към Декларацията за достъп до спорт. До момента повече от 80 български общини са се присъединили към Декларацията, с гласовете на близо 800 общински съветника.

Leave a Reply